050 711 9319 info@solutebv.nl

Met een warmtepomp verwarm je op een efficiënte en milieuvriendelijke manier je huis. Maar hoe werkt zo’n systeem precies? Waarom en in welke gevallen zou je voor een warmtepomp kiezen?

We leggen je kort uit hoe een warmtepomp precies werkt, welke soorten er zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Om je huis te voorzien van warmte, kun je gebruik maken van een warmtepomp. Zo’n pomp haalt warmte uit de buitenlucht en zet dit om naar bruikbare warmte voor in je huis. Zelfs uit temperaturen van -20 °C kan zo’n pomp nog warmte halen.

De warmte komt vanuit de buitenlucht en wordt getransporteerd naar een zogenoemd koudemiddel. Dit middel gaat koken en verdampt. Het binnengedeelte van de warmtepomp vangt deze damp op. Met een compressor wordt deze damp samen geperst. Het samengeperste water gaat vervolgens door naar je radiatoren of vloerverwarming. Maar ook voor een warme douche of het afwassen met warm water wordt deze warmte gebruikt.

In de zomer kan het proces worden omgekeerd om je huis juist te koelen. De pomp haalt dan geen warmte uit de lucht maar koelte. Slim!

Waarom zou je een warmtepomp aanschaffen?

Een warmtepomp biedt niet alleen voordelen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Door gebruik te maken van de buitenlucht als energiebron, verlaag je je gasverbruik flink. Afhankelijk van de soort, kan het zelfs zo zijn dat helemaal geen gas meer hoeft te gebruiken. Zo verlaag je ook CO₂-uitstoot. En minder schadelijke stoffen uitstoten, is weer goed voor het milieu en helpt bij het behalen van klimaatdoelen.

De prijzen van gas wisselen sterk. Het ene jaar gaan de prijzen door het dak, het andere jaar zijn ze weer wat lager. Ook dit kan een belangrijke reden zijn om over te stappen op een warmtepomp. Zo’n pomp gebruikt elektriciteit in plaats van gas om warmte te creëren. Wanneer je zelf energie opwekt met zonnepanelen, wordt jouw maandelijkse elektriciteits- en gasrekening steeds lager. 

Verschillende soorten lucht-water warmtepompen

Bij Solute werken we vooral met lucht-water warmtepompen. Deze pompen zijn effectiever dan lucht-lucht warmtepompen en kunnen zelfs bij lage temperaturen nog warmte onttrekken aan de lucht.

In de categorie lucht-water warmtepompen zijn er twee verschillende soorten waar we mee werken: de hybride warmtepomp en de volledig elektrische warmtepomp.

Hybride warmtepomp: 

De hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande cv-ketel. Op momenten dat het erg koud is, kan het zijn dat de pomp niet voldoende warmte kan leveren. De cv-ketel springt op zo’n moment dan bij. Perfect wanneer je veel minder gas wilt gebruiken, maar je niet volledig van het gas af wil of kunt (bijvoorbeeld wanneer je nog kookt op gas). 

Volledig elektrische warmtepomp

Zoals de naam al zegt: de volledig elektrische warmtepomp vervangt je cv-ketel volledig. Deze pomp creëert warm water voor je verwarming en voor je douche. Heb je een oudere woning? Het kan zijn dat je dan meer maatregelen moet nemen. Denk aan betere isolatie of vloerverwarming. Een volledig elektrische pomp werkt namelijk het best in goed geïsoleerde huizen.

Waaraan moet je huis voldoen?

Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe beter je warmtepomp werkt. Een slecht geïsoleerd huis verliest snel warmte en dat betekent dat de pomp harder moet werken en minder efficiënt is. Daarnaast werkt de pomp nog beter in combinatie met lage-temperatuurverwarming. Bijvoorbeeld vloerverwarming of speciale radiatoren ontworpen voor lage temperatuur.

Een warmtepomp maakt wat lawaai en neemt best wat ruimte in: een geschikte plek voor de pomp is dus ook noodzakelijk. 

Voordelen en nadelen

We vatten nog even kort de voor- en nadelen samen:

Voordelen warmtepomp

  • Milieuvriendelijk: je vermindert je CO2-uitstoot en draagt bij aan minder en gas- en energieverbruik.
  • Lagere energiekosten: je verlaagt je gasverbruik, zeker in combinatie met zonnepanelen.
  • Koelfunctie: veel warmtepompen kunnen naast verwarmen in de zomer ook je huis koelen.

Nadelen warmtepomp

  • Hoge aanschafkosten: ondanks dat er subsidies beschikbaar zijn, is het een investering.
  • Geschiktheid woning: niet elk huis is geschikt voor een warmtepomp. Bij sommige oudere woningen moet het verwarmingssysteem worden aangepast of extra worden geïsoleerd.
  • Geluid: de pomp kan geluid produceren, wat voor sommige mensen storend is.

Warmtepomp aanschaffen?

Wil je verduurzamen en besparen op je energiekosten? Dan is een warmtepomp een slimme keuze. Of je voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp moet kiezen, hangt af van je woning en je energiebehoefte. Wij helpen je met het afwegen van de voor- en nadelen voor jouw situatie. Neem contact op voor meer informatie! 

Offerte aanvragen


Offerte-aanvraag website OpusFlow

Dit zal sluiten in 0 seconden